Breadcrumbing. Terapi kan hjælpe v/parterapeut Dorte Leth Petersen

Breadcrumbing

Breadcrumbing

 

Breadcrumbs er brødkrummer” – i dette indlæg dykker jeg ned i, hvad brødkrummer, parforhold og relationer har med hinanden at gøre.

Hvis du er nysgerrig efter at vide mere om emnet, så læs endelig med her.

Breadcrumbs og breadcrumbing er den situation, hvor en person sender dig små tilfældige beskeder, ringer eller interagerer med dig på de sociale medier. Det sker tilfældigt, sporadisk og har ikke karakter af, at der skal følges op.

Det ses på de sociale medier. Du dater en, men den anden holder dig hen eller er meget lang tid om at svare på dine beskeder. Når du tænker nu er nok nok og vil afslutte relationen, så får du lige en krumme eller to, og du er hooked igen.

Du får disse beskeder for lige at sikre, at du ved, at den anden er der, og for lige at holde dig tilpas interesseret.

Breadcrumbing ses oftest på online platforme. I terapien dukker breadcrumbing bl.a. op i forbindelse med et brud i relationen eller en skilsmisse, hvor en eks forsøger at holde liv i relationen ved pletvist at sende små uforpligtende beskeder eller som manden i terapien udtrykte det i terapien ”så frø om en mulig fortsat relation”.

Og det gjorde ondt på ham, ikke på den forhenværende partner. Hun havde det faktisk ret fint med den form for kommunikation, oplevede han. Det havde han bare slet ikke. Det gjorde rigtig ondt, og det var vanskeligt for ham at komme videre efter bruddet.

 

Hvad er breadcrumbing?

 

Breadcrumbing handler i virkeligheden om at undgå intimitet og nærvær. En relation eller et kæresteforhold, hvor der er usikkerhed om, hvad den anden part egentlig føler, og hvor forpligtet den anden er i forhold til relationen.

Breadcrumberen sender ofte forskellige signaler afsted og de kan være enten totalt overvældende eller det stik modsatte.

Der kan også være tale om en flirtende adfærd, som giver falske håb om en fælles fremtid.

Breadcrumberen tager ikke ansvar, og i kærlighedsforhold vil det ofte opleves som en tom kærlighed, der hverken baserer sig på tillid, forpligtelse eller ansvar over for sig selv, den anden eller selve relationen.

 

Breadcrumberens typiske adfærd

 

Du kan opleve at få en masse undskyldninger og forklaringer på, hvorfor du ikke har hørt noget igennem længere tid. Du kan også opleve, at du bliver undgået uden at kunne forstå hvorfor og uden at få en fornuftig forklaring på tavsheden. Der vil være en konstant ubalance i relationen og der lægges ingen energi, tid og kærlighed i at opbygge og bevare en relation, for det er slet ikke det, det handler om for breadcrumberen.

 

Årsager til breadcrumbing

 

Der kan være rigtig mange gode grunde til breadcrumbing. Den ene er, at det giver den, der sender brødkrummer afsted et ego-boost. Det kan også give en følelse af at have kontrol over et andet menneske og på den måde undgå at føle sig alene og ensom.

Amerikanske undersøgelser viser, at frygten for at føle sig ensom er en af de hyppigste årsager til, at ”brødkrummer” skippes afsted. På den måde sikrer afsenderen, at der i hvert fald er en, der har vedkommende i tankerne.  For andre handler det om at føle magt over et andet menneske. Ofte som et resultat af et lavt selvværd.

Breadcrumbing handler altid om, at den anden vil have noget fra dig. I en afsluttet relation vil breadcrumberen derfor også opleve det som lettere at gå tilbage til sin eks end at investere tid og energi i at opbygge en helt ny relation.

Forenklet sagt, så har breadcrumberen nemlig lagt tilstrækkelig med brødkrummer ud til dig, så hvis den nye kærlighedsrelation ikke holder, så er det relativt nemt at søge tilbage til dig, for du er jo blevet ”holdt til ilden”.

 

Det skal du være opmærksom på

 

Det er sandsynligt, at du vil føle dig meget utryg i relationen og ikke vide, hvor du har den anden. For nogen kan det opleves som vanskeligt at sætte ord på følelserne, fordi relationen svinger frem og tilbage. Det er forvirrende og usammenhængende. Andre bruger meget tid på at tænke over, hvad der sker nu, hvorfor det sker og overtænker i forhold til situationen og budskaberne, prøver at finde gode forklaringer og årsager. Andre igen kan opleve at føle sig jaloux, frustreret og vred.

 

Effektive måder at håndtere breadcrumbing på

 

Det er først og fremmest vigtigt at blive bevidst om, at breadcrumbing ikke er et godt og acceptabelt udgangspunkt for en tryg og tillidsfuld relation og parforhold.

Et parforhold, der bygger på tilfældigheder, hvor ingenting står klart og hvor der intet commitment er, giver heller ikke plads til at være sårbar og opbygge en tillidsfuld relation med nærhed, forpligtelse og ansvar. Det vil oftest mere opleves som, at der konstant tjekkes ind og ud af relationen.

Allerførst er det vigtigt at huske på, at du er et værdifuldt menneske, og at du har krav på et godt og sundt parforhold og en tryg relation.

 

Det kan du konkret gøre 

 

  • ingenting (det er en mulighed)
  • blokere breadcrumberen på diverse sociale platforme
  • gøre opmærksom på, hvad du oplever og føler og italesæt hvad der sker og hvilket mønster, du ser og hvad du har brug for
  • investere tid og kærlighed på dig selv og finde ud af hvad giver dig glæde i livet og føles meningsfuldt for lige netop dig
  • koncentrere dig og fokusere på de gode og sunde relationer – gerne inden for dit job, uddannelse m.v. –  som ikke nødvendigvis er kærlighedsrelationer, for måske har du brug for tid til at finde dig selv igen
  • søge nye sunde og kærlige relationer, når du er klar til det

 

Føler du alligevel, at det er svært at håndtere, så klik her og læs om hvad individuel terapi kan gøre for netop dig.

 

PS:

Du kan læse mere her: Psychology Today Breadcrumbing

 

Pas godt på dig.

Pas godt på jer.

Kh Dorte