De 5 kærlighedssprog. Parterapeut Dorte Leth Petersen

Føl dig elsket i dit parforhold

 

Føl dig elsket i dit parforhold

Hvordan ville det være for dig, hvis du følte dig elsket, som netop den du er? Lær de 5 kærlighedssprog at kende og oplev en større glæde og samhørighed i dit parforhold.

Mange parforhold er udfordret, og det kan der være rigtig mange grunde til. I parterapien oplever jeg, at mange par:

 

 • ofte føler sig enten misforstået, afvist eller følelsesmæssigt ignoreret
 • glemmer at være nysgerrige på hinanden og i stedet fortolker, hvad den anden tænker og føler
 • længes efter at føle sig elsket
 • mangler viden om og ord for hvad de længes efter

 

Skal vi som par bare acceptere det og lade stå til? Det korte svar er NEJ – der er en vej frem.

 

Hvad kan du og I gøre

Den amerikanske forfatter og radiovært Gary Chapman definerede i begyndelsen af 1990erne, at vi har forskellige opfattelser af kærlighed.  Vi har et primært kærlighedssprog, det sprog som er vigtigst for os og der, hvor vi føler os allermest elsket og ofte også det som vi gavmildt giver til andre. Vores kærlighedssprog er imidlertid ikke nødvendigvis det samme som vores partners, og det der gør dig allermest glad og mest lykkelig er ikke nødvendigvis det samme for din partner.

Når I kender hinandens kærlighedssprog, så del det med hinanden, spørg undervejs gerne nysgerrigt og konkret ind til hinandens kærlighedssprog. I får sat vigtig viden og ord på, hvornår I hver i sær føler jer allermest elsket. Kærlighedssproget bliver italesat og er ikke længere noget, hverken du eller din partner skal gætte sig til.

Her en forsmag på de 5 kærlighedssprog.

 

De 5 kærlighedssprog

 1. Verbal anerkendelse
 2. Tid sammen
 3. Gaver
 4. Tjenester (dvs. at gøre noget aktivt for dig)
 5. Fysisk kontakt (dvs. kys, kærtegn og berøring)

 

Verbal anerkendelse

Hvis dit kærlighedssprog er verbal anerkendelse, så er det vigtigt for dig, at du hører og får positive ord for at føle dig elsket og værdsat. Når du får komplimenter, kærlige ord og opmuntringer, føler du dig tryg, slapper af og føler dig glad og elsket. Det er selvfølgeligt også vigtigt at huske på at anerkende dig selv og din egen indsats, så ros også gerne dig selv.

 

Tid sammen

Er dit kærlighedssprog tid sammen, så er nærvær og opmærksomhed virkelig vigtigt. Du føler dig fyldt op, når I giver hinanden den fulde opmærksomhed og er til stede i nuet. Det er vigtigt for dig at skabe en unik forbindelse, dele oplevelser, lytte og investere tid sammen uden forstyrrelser. Du føler dig set, mødt og glad, når din partner giver dig tid og opmærksomhed. Du kan sikkert også godt lide at læse en god bog, lytte til en podcast eller se en god film – og dermed få en følelse af at gøre noget godt kun for dig.

 

Gaver

Du bliver glad og føler dig fyldt op, når du modtager en ting eller blomst – et symbol på kærlighed og omtanke. For dig er det tanken og indsatsen bag gaven, som gør dig mest glad. Hvis du skulle teste dig selv på en skala fra 1 til 10, hvor meget betyder det så for dig, at din partner husker jeres mærkedage? Føler du dig svigtet, glemt og ikke værdsat, hvis du ikke modtager en blomst eller en gave på en mærkedag, så kan det være, fordi dit primære kærlighedssprog netop er gaver. Husk også at være god til at fylde dig selv op ved f.eks. at forære dig selv en smuk blomst eller dejlig gave.

 

Tjenester

Har du tjenester – at gøre noget aktivt for dig som dit kærlighedssprog, vil det uden tvivl føles godt, når din partner gør noget for at hjælpe dig. Det kan være at tilberede et lækkert måltid mad til dig, hænge et billede op på væggen, hente eller bringe noget for og til dig. Du vil sandsynligvis opleve det som kærlighed og omsorgsfuldhed. Et konkret bevis på, at du er elsket og at din partner investerer tid og energi i jeres parforhold. Du kan faktisk også selv fylde din egen kærlighedsbeholder op ved at gøre noget af det, du igennem et stykke tid synes, du har savnet eller har ønsket.

 

Fysisk kontakt

Berøring, kys og kram giver dig enorm tryghed. Du føler dig elsket, når du mærker berøring fra din partner. Intimitet og nærhed giver dig glæde, tryghed og en følelse af at være elsket og værdsat. Det kan også være vigtigt for dig at sidde tæt i sofaen, når I fx ser en film, holde i hånd, og fysisk mærke dig selv og din partner.

 

Vi har som udgangspunkt et primært og et til to sekundære sprog, som supplerer det primære. Alle kærlighedssprog handler om, hvornår føler du dig allermest elsket og værdsat – her kommer de 5 vigtige spørgsmål til dig og til jer.

 

5 spørgsmål til at finde dit kærlighedssprog

Aftal hvem der starter og byt, når den første har været igennem alle spørgsmålene.

Tænk tilbage på en episode fra din opvækst, hvor du vitterligt følte dig elsket af dine forældre og dyk ned i, hvordan dine forældre viste deres kærlighed til dig.

Husker du, at du fik en masse kys og kram, eller husker du, at dine forældre var virkelig gode til at sætte sig ned og sammen med dig fordybe sig i højtlæsning af en bog eller var de super gode til at hjælpe dig med dine lektier eller måske var de meget gavmilde i forhold til at give dig gaver? Sommetider arver vi faktisk også vores forældres kærlighedssprog, så det kan også være lidt sjovt at undersøge, hvilket kærlighedssprog de havde, og hvornår de blev mest glade og lyste mest op.

 

En god måde at finde dit kærlighedssprog på er ved at stille dig selv og din partner følgende spørgsmål:

 

 1. Hvornår roste og klappede dine forældre af dig som barn? Var det, når du var dygtig i skolen, passede dine søskende, slog græsset eller scorede til fodbold eller noget helt andet?
 2. Hvad er du rigtig god til at give til andre? Er du fx god til at give komplimenter og gaver?
 3. Hvad brokker du dig oftest over ikke at få? Vi brokker os nemlig ofte over alt det, vi ikke får. Lyt til, hvad du oftest udtrykker din utilfredshed over
 4. Hvad har du allermindst brug for, og hvad kan du bedst leve uden, hvis du skal vælge?
 5. Hvad gør dig glad og giver dig en følelse af at være værdsat og elsket? Måske er det et anerkendende klap på skulderen, at tilbringe tid sammen med din partner, tage på en udflugt og være sammen med familien.

 

Prøv at lægge mærke til, hvad du så gavmildt giver til andre.

Det, du selv er god til at give, er også det, du selv helst vil have!

 

De 5 kærlighedssprog er en nøgle til at lære hinanden bedre at kende, og i stedet for at gætte, tolke og antage, så kan denne lille øvelse med 5 spørgsmål om dit kærlighedssprog betyde færre misforståelser, mere kærlighed og harmoni, mere intimitet og nærhed og give dig følelsen af at være dybt elsket, som den du er. Måske vil I opleve, at I lærer hinanden at kende på en ny og spændende måde og måske også på et endnu dybere plan.

At forstå ens egen og ens partners primære kærlighedssprog kræver imidlertid kommunikation, åbenhed og vilje til at tilpasse sig hinandens behov og ønsker for at opnå en dybere forbindelse.

Lyder det ikke bare dejligt?

Hvis I oplever, at jeres snak om de 5 kærlighedssprog bringer andre emner med sig, som er vanskeligere at håndtere, så klik her og læs hvad parterapi kan gøre for dig og jer.

 

Pas på dig.

Pas på jer.

Kh Dorte

 

PS. Du kan læse mere om emnet i Joan Ørtings bog: “Elsk dig selv og bliv elsket”. Lyt til eller læs bogen. OBS: Kræver (prøve)abonnement –ikke reklame, blot til oplysning.