Parterapi kan hjælpe til et langt og lykkeligt parforhold.

Hemmeligheden bag et godt match

Hemmeligheden bag et godt match

For at skabe en dyb og følelsesmæssig connection er det vigtigt, at vi føler os som lige med vores partner. Gerne krydret med en vis portion fascination af partneren, det gør ikke noget.

I mit forrige indlæg skrev jeg om aldersforskel i parforholdet og fik efterfølgende to virkelig gode spørgsmål, som jeg vil besvare her.

 

Spørgsmål 1: ” hvorfor kan et match mellem en ældre kvinde og en yngre mand være både godt og livslangt”.

 

Spørgsmål 2: ”Er det overhovedet realistisk med sådan et forhold, hvis det skal række ud over den første fascination og forelskelse?”.

 

Allerførst vil jeg gerne sige tusind for spørgsmålene. Det er virkelig dejligt og inspirerende at blive mødt af gode spørgsmål, som kan være med til at afdække et emne.

 

Hvis ikke du allerede har læst mit indlæg om aldersforskel i parforholdet så kan du læse det ved at klikke på linket.

 

Hvorfor kan et match mellem en ældre kvinde og en yngre mand være både godt og livslangt?

Det handler om to menneskers kærlighed til hinanden. Det handler om den kemi og polaritet, der er i mellem parret, og det handler om, at der skal være et fundament som består af samhørighed, accept, forståelse af sig selv og hinanden. Det handler også om ligeværd. Den ene skal ikke føle sig mere værd end den anden, og den ene er ikke mere klog og vis i kraft af alderen. Det vil handle om at være sig selv, give det bedste af sig selv og ikke nedvurdere sig selv eller sin egen indsats.

Og det fører mig hen til – at det gælder jo i alle parforhold. Som i alle parforhold udstedes der ingen garantier for hvor længe vi er sammen, men det er heller ikke det vigtigste for alle. Det kan jo nemt komme til at dreje sig om kvantitet – hvor mange år har vi sammen –  i stedet for kvalitet, hvor meget energi har vi sammen…!

 

Derfor kan et parforhold mellem en yngre mand og en ældre kvinde godt være et godt og livslangt match

At være åben over for nye oplevelser

En yngre mand kan tilføre forholdet et andet perspektiv end en jævnaldrende mand vil kunne. En anden dynamik og vitalitet, som kan være spændende og stimulerende at dykke ind i. Det vil også være vigtigt at bevare et åbent og nysgerrigt sind for at “tappe” ind i hinandens verdener og ståsteder i livet. En nysgerrighed der kan føre til spændende eventyr og et berigende forhold, hvor begge parter lærer af hinanden.

At dele ud af sin livserfaring

Aldersforskellen kan føre til nye, spændende, og måske også mere nuancerede dynamikker i forholdet. Begge har muligheden for at dele ud af livserfaring med udgangspunkt i, hvor de er i livet.

Det kan også virke inspirerende for parforholdet, at parret netop står to forskellige steder i livet. Det kan give mulighed for at dele erfaring, viden, energi med og til hinanden. Dette kan bidrage til en anderledes og energisk dynamik i forholdet, hvor udgangspunkter altid bør være at begge parter respekterer hinandens ståsted i livet.

At opleve erotisk tiltrækning

I dette kan også ligge en polaritet, den yngre mand kan føle sig tiltrukket af kvinden med livsvisdom, som hviler i sig selv og sit liv. Og hun kan omvendt føle sig tiltrukket af hans “unge” energi og smittende livsappetit. En smittende livsenergi der kan være med til at stimulere parforholdet, så begge føler sig både beriget og stimuleret.

 

Er det realistisk, hvis det skal række ud over den første fascination og forelskelse?

Det er selvfølgelig det helt gode spørgsmål, og der er faktisk kun to mennesker, der kan svare på det. Nemlig parret selv.

Alle parforhold uden undtagelse oplever, at når den første stormende forelskelse har lagt sig, så indtræffer hverdagen, rutinerne og diskussionerne.

Vi begynder pludselig at se hinanden i et lys, der ikke længere er forblændet af forelskelse og endorfiner. Vi ser hinanden mere klart og uden et ”filter” – jeg ser DIG som du er, og jeg viser dig hvem JEG er.

Vi lever heldigvis i et samfund, hvor vi er relativt åbne overfor aldersforskelle i parforhold og derfor lader mange ikke længere sig begrænse af ”hvad man bør”. Og når jeg skriver aldersforskelle, så er det selvfølgelig forudsat, at det er med samtykke og at den yngste i forholdet er både voksen og myndig.

Denne samfundsmæssige ændring kan gøre det lettere at dyrke og trives i et parforhold uden unødvendig bekymring og frygt for andres fordomme og myter.  For mange vil det uden tvivl føles som sårbart at dele ud af sin kærlighed til enten en ældre kvinde eller en yngre mand. Men fokus må altid være på kærligheden.

 

Nedenfor får du gode råd til hvordan du og I kan bevare intimiteten og nærheden i parforholdet.

 

8 gode råd til et langt og lykkeligt parforhold

  1. at tillade hinanden at være en del af hinandens indre verden af følelser og tanker
  2. at kommunikere for at skabe intimitet, både følelsesmæssigt og seksuelt
  3. at dele sit inderste med sin partner, også selvom det kræver mod
  4. at få partneren til at føle sig værdsat og elsket, kramme, ligge tæt, holde i hånden, kysse
  5. at bevare passion og begær som får os til at mærke os selv og føle os i live
  6. at kunne tale sammen på samme niveau  – det giver en følelse af samhørighed og øger muligheden for indsigt og forståelse af sig selv og partneren
  7. at grine og have det sjovt sammen er essentielt i et lykkeligt forhold, det udløser positive følelser og fremmer den følelsesmæssige tilknytning til hinanden
  8. at bevare og vedligeholde forholdets polaritet – den maskuline og feminine essens. Eksempelvis: Når manden roser kvinden for hendes feminine kvaliteter, og kvinden roser sin mand for at være stor, stærk og give tryghed. Ved godt at det lyder mega gammeldags men essensen er her at vedligeholde polariteterne og dermed intensiteten i parforholdet.

 

Det er vigtigt at nævne at

alle forhold er unikke, og hvorvidt parforholdet bliver en succes, afhænger i høj grad af individuelle faktorer som personlighed, værdier, kommunikationsevner og nysgerrighed på hinanden.

Et forhold kan opleves som berigende, når begge parter er bevidste om og respekterer hinandens ønsker og behov.

 

Pas godt på dig.

Pas godt på jer.

Kh Dorte