Hvad utroskab fortæller om kærlighed. Parterapi kan hjælpe jer med afklaring.

Hvad utroskab fortæller om kærlighed

Hvad utroskab fortæller om kærlighed 

 

Utroskab er som en skygge, der pludselig kastes ind over parforholdet. Måske havde du slet ikke set det komme. Du har altid haft 100 % tillid til din partner, og nu oplever du, at din partner ændrer adfærd og ofte er mentalt fraværende. Du føler dig forvirret, bange, ulykkelig og ført bag lyset.

Jeg har i dette indlæg valgt at fremhæve nogle af de ændringer, der kan opleves og ses som tegn på utroskab. MEN husk, at dette er ikke en tjekliste – det er en sammenfatning af tegn, der måske/måske ikke peger i retning af utroskab. Tegn, der er vigtige at forholde sig til og tale sammen om for at finde ud af, hvad der sker i netop jeres parforhold.

 

Tegn på utroskab

 

 1. Ændret adfærd: Du oplever, at din partner pludselig ændrer adfærd, har humørsvingninger, er oftere irriteret eller virker pludselig nervøs.
 2. Hemmeligheder: Du oplever, at din partner er mere hemmelighedsfuld omkring, hvad han eller hun foretager sig. Mobiltelefonen ligger ikke længere frit fremme men holdes tæt til kroppen, og du oplever, at din partner sidder meget længere med mobil og computer end sædvanligt.
 3. Mangel på intimitet: Du oplever en pludselig mangel på interesse for nærhed og intimitet. Din partner virker fjern i blikket og du oplever, at du har svært ved at fastholde din partners øjne. De flakker og undviger, når du spørger, om der er noget galt.
 4. Ændret arbejdsmønster: Det kan også være, at din partner begynder at arbejde flere timer i døgnet eller bruger jobbet som en undskyldning til at forklare de lange og sene dage væk fra hjemmet.
 5. ”Forsvindingsture”: Du oplever, at din partner hyppigere tager ture alene. Eller måske ligefrem forsvinder i en længere periode, uden nogen god og sandsynlig forklaring. Du føler dig utryg, og det vækker din mistanke om, at der er noget galt.
 6. Ændret kommunikation: Du oplever pludselige ændringer i, hvordan din partner kommunikerer med dig. Det kan være, at du får færre opkald fra din partner, færre beskeder eller oplever mindre interesse i at høre, hvordan din dag er gået, og hvordan du har det. Du oplever mindre opmærksomhed og interesse for dig som person.
 7. Nye interesser og venner: Din partner bliver pludselig meget optaget af en helt ny interesse, som du slet ikke har set komme, eller nye venskaber, som ikke deles med dig.
 8. Utilfredshed og kritik: Din partner begynder at udtrykke utilfredshed eller kritik af forholdet, er sur og måske også vred – men lægger ikke rigtig op til en dialog om, hvad I sammen kan gøre for at komme videre.
 9. Økonomi: Du oplever, at din partner bruger flere penge end sædvanligt og ikke rigtig vil eller kan forklare det på en troværdig måde.
 10. Pludselige ændringer i udseende: Din partner begynder pludselig at interesse sig ekstra meget for sit udseende, tøjstil og skruer op for træningen.
 11. Mangel på interesse for familieliv: Din partner fravælger familiemæssige arrangementer og viser også mindre interesse for, hvad der generelt rører sig i jeres familie.
 12. Hyppige løgne: Du fanger din partner i at lyve om både små og store ting og undgår helt tydeligt at give dig uddybende og tydelige svar på dine spørgsmål.
 13. Følelsesmæssig afstand: Du oplever, at der er en følelsesmæssig afstand i mellem jer. I deler ikke længere jeres inderste tanker, oplevelser og følelser med hinanden. I undgår helt at komme ind på, hvad der optager jer.
 14. Ændret adfærd på de sociale medier: Du oplever en intensiveret brug af sociale medier, ofte i det skjulte, men ofte med en bestemt person. Du bliver pludselig mistænkelig, utryg og meget vred, især fordi din partner ikke er åben omkring det, men slår det hen som noget ligegyldigt og ubetydeligt, og siger måske, at du skal slappe lidt af, men du tror ikke på forklaringerne og føler dig endnu mere utryg og afvist af den, du elsker.

 

Hvad er utroskab? 

 

Utroskab er ofte et resultat af en uforløst konflikt og et symptom på, at der er noget i parforholdet, I skal have set på og talt om.

Par fortæller i parterapien, at selve utroskaben er slem, men det allerværste er kontaktbruddet til partneren.  At det som du og din partner plejer at dele med hinanden, de mest intime følelser, tanker og oplevelser, ikke længere deles med dig, men med en anden. Dette beskriver par ofte som noget af det allerværste ved utroskab.

Utroskab kan have mange former ud over at være en affære. Utroskab kan også være en skjulte afhængighed af porno, eller ivrig snapchatting med en anden person.

Et par i terapi fortæller, at hun er begyndt at snapchatte med en arbejdskollega flere gange om dagen. Da han konfronterer hende med det, får et undvigende svar: “Det er altså ikke noget. Det er bare om arbejdet”.

Han begyndte i individuel terapi, fordi han følte sig meget stresset. Han var begyndt at tabe sig, havde ingen appetit, kunne ikke finde ro og sov dårligt om natten. Han var også begyndt at kontrollere sin kæreste rigtig meget, tjekke hendes mobiltelefon og stille hende kontrollerende spørgsmål om, hvem hun havde talt med den dag, hvad de havde talt om og ville også gerne at hun blev hjemme fra arrangementer med jobbet.

Sommetider accepterede hun, andre gange blev hun vred og skældte ud og sagde, at det var uudholdeligt, det han havde gang i og om han ikke stolede på hende.

Han var omvendt fyldt af skyld og skam over sin egen kontrollerende adfærd, kunne ikke genkende sig selv, fortalte han. Han ville så gerne tro på sin kæreste, men tvivlen nagede ham konstant. Samtidig med at han følte en stor vrede over for hende. Han var et virkeligt svært og meget sårbart sted i sit liv.

Han besluttede sig for først at komme i individuel terapi og efter et par gange valgte parret at gå i parterapi for at finde ud af, hvad de kunne gøre, og om de skulle fortsætte som kærester eller vælge at afbryde forholdet og gå fra hinanden.

I parterapien taler vi ind i, hvad der sker med dig, mig og parforholdet, når kontakten til partneren forsvinder. Hvad sker der, når den ene ændrer sin adfærd, når vi disconnecter med hinanden, vores følelser og tanker og tingene bliver for meget – vi taler ind i hvad utroskab fortæller om kærlighed, hvorfor opstod den?

 

Det gør utroskab ved parforholdet

 

Der følger ofte en blanding af sammensatte og svære følelser i kølvandet på utroskab. Mistillid i relationen, mere- eller mindreværd, et ønske om og behov for placering af skyld og skam, stressfølelser og oplevelse af tab.  Det er rigtig store følelser, der er i spil, og det er jo også derfor, at utroskab er så svært at håndtere.

Mange par havner i scenariet: “Find den skyldige” med efterfølgende kæmpe skænderier. Skænderier, som egentlig er et råb om hjælp: “Hør mig/se mig/jeg føler mig magtesløs lige nu”, men får ikke rigtig sat ord på og det ender i skænderier om, hvem og hvad der er rigtig og forkert.

 

Sådan heles utroskab

 

Når du opdager utroskab hos din partner, er det bedste du kan gøre at tale åbent og ærligt med din partner om, hvad der sker lige nu, og hvad der sker mellem jer. ALT skal lægges på bordet. Det kan sagtens være, at I overvejer professionel rådgivning for at komme igennem krisen, hvor en professionel spørger ind til hver af jer, uden at have nogen andel i konflikten.

 

Hvor meget vil du vide?

 

Vil du have alle som i ALLE detaljer, der kan give dig et totalt og fuldstændigt klart billede af utroskaben? og spørge ind til fx:

 1. Har I kysset, hvordan kysser I, har I været i seng sammen, hvor og hvor mange gange?

Eller vil du – og det her er og bliver mega svært – forsøge at få kastet lys over, hvorfor din partner er/har været utro, ved at spørge:

 1. Hvad gjorde at du følte, at du havde ret til en affære? skete det bare, eller opsøgte du det?
 2. Hvad betød/betyder affæren for dig?
 3. Har du tænkt dig at fortsætte forholdet?
 4. Er det din første affære, eller har der været andre og hvornår og med hvem?
 5. Har du overvejet, hvilke følelser jeg måtte have?

 

Helingsprocessen

 

Forudsætningen for den gode helingsproces er, at den utro part tager det fulde ansvar på sig og mærker den smerte, utroskaben har påført partneren. Den anden skal på et tidspunkt også tage et ansvar for, at der skete noget – udelukkende for at komme ud af sin offerrolle, for den er ikke et sundt sted at være.

Men husk, at det tager tid at bearbejde utroskab, det tager tid at genopbygge tilliden til hinanden oven på et svært kontaktbrud.

 

Det sværeste sted at være

 

Larmende tavshed og opgivelse er det sværeste sted for parforholdet. Det er her, hvor du kan opleve, at du er nødt til at trække dig helt, fordi du simpelthen ikke kan være i det, tænker også, at forholdet er afsluttet. Det kan også være, at din reaktion er, at du kæmper som en besat for at bevare forholdet eller flygter og undgår din partner hver gang, I skal til at tale sammen, fordi du ikke kan være i det. Det er alt sammen naturlige reaktioner på stress- og sorgfulde oplevelser.

 

At komme videre efter utroskab

 

For nogen par er det muligt at komme videre sammen efter utroskab: “Vi vil hinanden og parforholdet, og derfor slår vi en streg over det smertefulde, der skete mellem os”. Det er langt fra alle, der kan det, og hvis den forurettede part ikke kan slippe utroskaben og måske gentagne gange oplever utroskab, så kan det være, at I skal overveje at afbryde jeres relation.

Hvis I derimod vælger at fortsætte sammen efter at have oplevet utroskab i parforholdet, så er det vigtigt at I laver faste aftaler med hinanden om:

 

 • Hvornår taler vi om utroskaben
 • Indfører faser, hvor der er fred og ro i parforholdet, med fokus på at have det rart, sjovt og skabe intimitet med hinanden
 • Arbejder henimod tilgivelse: “Du ved, hvor ondt det gør, det du har gjort, men jeg tilgiver dig”.

 

Det er ikke nogen let proces. For at komme godt igennem denne svære og sårbare proces, er det nødvendigt at være helt ærlig og autentisk – og det kræver både vilje og mod at vise sin sårbarhed.

Utroskab kan betyde et vendepunkt i parforholdet. Utroskab kan betyde, at I (måske for første gang) ærligt og autentisk taler om, hvordan kærligheden egentlig har det, og hvordan I ønsker at kærligheden skal udvikle sig i netop jeres parforhold. I en krise ligger muligheden for dels at få talt om, hvad utroskab fortæller om kærlighed dels arbejde på at udvikle jeres parforhold i retning af et mere kærligt, levende og dynamisk parforhold. Et bevidst parforhold.

Utroskab kan imidlertid også tvinge parforholdet til en skelsættende forandring og blive begyndelsen på enden af parforholdet.

Hvis du føler, at du og I ikke kan håndtere situationen alene, kan det være en god ide at søge professionel par- og individuel terapi for at få hjælp til at tackle problemet.

Ønsker I at afslutte forholdet og ønsker skilsmisse, fordi forholdet har haft sin tid, så kan skilsmisserådgivning hjælpe jer med at afslutte forholdet med værdighed og integritet.

Læs gerne mere her: Skilsmisserådgivning

For tidsbestilling klik her og vi finder en tid til dig eller jer : Kontakt

Pas på dig.

Pas på jer.

Kh Dorte