Parterapi kan hjælpe med at bevare glæde og grin i parforholdet.

Hvor er kærligheden?

Hvor er kærligheden?

 

Julen nærmer sig med hastige skridt og med den følger et hav af forventninger, ønsker og drømme.

Nogle kan opfyldes, andre forbliver nå ja, drømme og uindfriede ønsker og forhåbninger.

  • Måske har du oplevet, at juledagene kan være både lange og ikke specielt hyggelige
  • Måske har du oplevet, at julen ikke er fyldt med kærlighed og bankende (jule)hjerter
  • Måske har du også oplevet, at du i mange år gerne ville gøre noget andet, som du følte var det rigtige for dig, men manglet modet til at sige til og fra

 

Hvis ja, så er du bestemt ikke alene. Det er det, dette indlæg handler om.

Det handler bl.a. om mod. Mod til at mene og synes noget andet, også selvom det betyder, at du risikerer at blive afvist af flokken for netop at mene og synes noget andet, end de fleste.

Mange oplever, at ønsker om forandringer enten bliver mødt med meget lidt forståelse, måske ligefrem med passive aggressive kommentarer , som betyder, at julen bliver alt andet end den hyggeligste tid på året.

MEN vidste du, at kærlighed ikke er noget, der kan og skal presses ned over dig? Du kan ikke proppes ned i en kasse – der findes ikke en juleskabelon, hvor “one size fits all”. Vi er alle forskellige også i juletiden, og ja, det kan være krævende at opfylde alles ønsker og forventninger til den HELT rigtige jul, hvor vi bare skal hygge os maks. Men måske er det værd at overveje, om vi kan gøre det på en anden måde, end vi plejer, om vi kan ryste posen og se tingene i et nyt og mere klart lys.

Og så er der lige det med kærligheden.

Det er ikke kærlighed, når andre ønsker, at du SKAL være ligesom dem. Det er ikke kærlighed, hvis du fornemmer, at du ikke længere er velkommen, hvis du ikke er som os.

Her handler det meget mere om frygt for forandringer. For hvis du ikke længere er, som du plejer at være, hvem er du så og hvem er vi så? Det handler om familiedynamikker – de gode og de mindre gode.

Det handler også om, at det er bedre for os, at du er forkert og vi er rigtige. Det er bedre at det er dig, der misforstår, skaber problemer for os andre og ødelægger familiehyggen her i julen med alle dine mærkelige ønsker, forventninger og krav.

For når du ikke er, opfører og tænker som os, så gør du os bange og usikre. Vi ved ikke, hvad vi skal gøre. Så derfor er det lettere (for os) at gøre dig forkert end at have modet til at  sætte et spejl op foran os selv og se på hvem er vi, og hvad det er vi gør? Kan det gøres anderledes?

 

Hvor er kærligheden?

 

Det med at sætte andre ind i faste rammer og ned i bestemte kasser handler meget mere om frygt og manglende mod til at forstå andre, der ikke ligner os selv. Vi bliver simpelthen utrygge, når vi møder noget, der er ukendt.

Det handler om mentalisering, dvs. evnen til at se tingene fra en andens synsvinkel og have en forståelse for andres adfærd og være nysgerrig på, hvad der mon ligger bag adfærden og ønsket.

For mange er det lettere at undgå at se på sig selv og eventuelle uhensigtsmæssige handlinger og adfærd. Det er meget lettere at forholde sig til, at det er dig, der er forkert og os der er rigtig.

Kærlighed derimod er at være der for andre på en kærlig, ærlig, nysgerrig og omsorgsfuld måde. Kærlighed er fundamentet for berigende og sunde relationer. Relationer som kun bliver bedre og dybere.

Glædelig jul til dig og dine.

Pas på dig.

Pas på jer.

Kh Dorte

 

PS: Husk at foruden terapi for par har jeg også individuelle sessioner. Du kan læse meget mere om individuel terapi ved at klikke her:  Individuel terapi