Parterapi alene - ved parterapeut Dorte Leth Petersen.

Parterapi alene

Parterapi alene

 

Parterapi alene handler om at få styr på dig selv først, når dine problemer og udfordringer står i vejen for parforholdet. Måske har du udfordringer, som du synes er svære at tackle, og når du taler med din partner om det, så har samtalen det med at bevæge sig i retning af, at det faktisk også er din skyld, og så fyger beskyldninger og bebrejdelser gennem luften: “Du forstår ingenting … du forstår mig ikke”.

Kender du til det, så læs videre.

 

Når vi føler os udmattede, stressede, udbrændte eller kede af det, så kan det ske, at vi retter vrede og anklager mod vores partner. Ikke bevidst og ikke fordi vi egentlig vil det, men det sker bare af sig selv.  Det ene ord tager det andet, og i løbet af et splitsekund blusser konflikterne op og bliver heftige, ubehagelige og usunde at være i.

Det er som om konflikten løber afsted med dig. Du har svært ved at kontrollere og håndtere dine følelser og tanker, har svært ved at blive på din egen banehalvdel, og tempoet stiger i diskussionen. Du ville egentlig rigtig gerne stoppe diskussionen, trække vejret, tænke klare tanker og tale sammen på en god måde. Men det sker bare ikke, og du oplever, at du hvirvles rundt, og dine følelser kører rundt med dig.

Det har rigtig mange oplevet før dig, så du er med andre ord ikke alene. Og det kan der være et hav af gode grunde til – men et sundt sted at være det er det ikke. Det føles ikke godt for hverken MIG, DIG eller OS.

Måske står du lige netop nu et sted i dit liv, hvor du oplever, at der bliver flere og flere konflikter mellem jer, og du aner ikke, hvordan du og I skal komme videre?

 

Hvad handler parterapi alene om?

Parterapi alene handler om, at det er dig, der er i fokus – det er dig og de udfordringer du har, der er rammen om parterapi alene. Det kan være, at du gerne vil lære:

 1. Hvordan bliver jeg mere tydelig i min kommunikation?
 2. Hvordan siger jeg til og fra på en god måde?
 3. Hvordan tager jeg ansvar for mig selv og mine følelser?
 4. Hvordan skaber jeg en tillidsfuld relation til min partner, så vi kan tale sammen også om de svære ting i parforholdet?
 5. Hvordan sætter jeg grænser omkring mig selv på en god måde?
 6. Hvordan kan jeg lære at elske mig selv højere, vise mere medfølelse?

 

Det kan være, at du allerede nu går med tanker og overvejelser som:

 • Jeg skal bare lige have styr på, hvad der foregår med mig, så bliver alt okay.
 • Hvad er mit ansvar i konflikten med min partner – har jeg overhovedet et ansvar?
 • Hvorfor reagerer jeg, som jeg gør?
 • Kender jeg det reaktionsmønster og følelser fra andre (lignende) situationer?
 • Hvordan plejer jeg at reagere og hvad sker der så bagefter?
 • Hjælper eller forværrer min reaktion konflikten, trappes den op eller ned?

 

Det får du med dig 

I terapien vil du opleve, at du får konkrete værktøjer som du kan bruge, når du oplever konfliktfyldte situationer. Du vil også få en større bevidsthed om, hvad konflikterne egentlig handler om, og redskaber til, hvordan du tackler konflikter og utrygge situationer.

Du vil blive bevidst om effekten af at blive på egen banehalvdel – der hvor du holder fast i dig selv og ikke er ‘ovre’ hos din partner ved at sige: “Det er også dig, der altid/aldrig …” og: “Du er også …” men holder fast i og taler ud fra, hvad du føler og har brug for.

Du får også et indblik i, hvad du har med i bagagen/hvad din historie er og du lærer, hvordan du kan bruge den på en aktiv og god måde for både dig og din partner.

Du lærer samtidig vigtigheden af at vise medfølelse med dig selv. Du vil få redskaber til, hvordan du kan lære at acceptere og elske dig selv, for den du er.

 

Bonus

Du vil opleve, at når du ændrer din adfærd, din tilgang til konflikter og uenigheder, ja så ændrer din partner også sin adfærd og tilgang til konflikter og uenigheder!

 

Hvis du tænker, at det er værd at prøve så kontakt mig gerne her. Du kan klikke her: Tidsbestilling  og vi finder en dato til dig – enten i klinikken eller online.

Du kan også læse mere om individuel terapi.

 

Glæder mig til at høre fra dig.

 

Pas på dig.

Pas på jer.

Kh Dorte