Individuel terapi kan hjælpe med at stoppe negative tanker.

Stop de negative tanker

Stop de negative tanker

Negative tanker og bekymringer kan brede sig som ringe i vandet og dræne for livsglæde og energi. Du har måske oplevet, at en negativ tanke udviklede sig til flere, og at det ofte skete i bestemte situationer og ved bestemte begivenheder.

Negative tanker skaber også negative følelser i forhold til eget selvværd, de nærmeste og måden at betragte og interagere med andre mennesker. De negative tanker giver problemer, når de bliver for mange og for hyppige, når de fylder for meget.

Den gode nyhed er, at det er faktisk muligt at forandre det negative tankemønster – det første skridt på vejen er imidlertid en bevidsthed om, hvad de negative tanker gør ved dig, og dernæst hvad du kan gøre ved dem.

Så stop de negative tanker og bekymringer – og læs med her.

 

Negative tanker kan blive en vane

Konfliktfyldte relationer, skilsmisse, afskedigelse eller andre livsomvæltende udfordringer kan være rigtig svære at håndtere og tackle. Det kan betyde, at du fyldes med vrede, frustration, sorg, frygt, skam eller andre store følelser. Det er et naturligt og forståeligt resultat af et følelsesmæssigt pres, og det kan ikke undgå at sætte mange tanker – også negative tanker i gang.

Dette indlæg handler om de situationer i livet, hvor vi tænker de samme (negative) tanker igen og igen. Det er her, hvor de negative tanker og bekymringer kan ende med at blive til et (uhensigtsmæssigt) mønster, en vane og måske ligefrem en leveregel.

Tankemønstre er dannet og udviklet på baggrund af de opvæksterfaringer, du har med dig. Erfaringer som præger dit syn på verden, og som kan fastholde dig i et negativt tankemønster.

Det er vigtigt at blive bevidst om sit mønster, for negative tanker lader sig ikke sådan undertrykke. Det interessante er imidlertid, at når du først har fået en bevidsthed om, at du er ikke dine negative følelser. Det er følelser, som du skal tage stilling til, men du er dem ikke.

Du kan begynde at træne din hjerne til at stoppe de negative tanker og bekymringer og i stedet lede dine tanker hen til noget mere positivt.

Det kræver en koncentreret og målrettet indsats. Hjernen er imidlertid så fantastisk, at den arbejder med det, der fokuseres på. Så hvis du forestiller dig, hvad du ønsker i stedet for at visualisere hvad du frygter, så er du vej til at forandre din tilstand, tanker og følelser. Du er kommet et godt stykke videre i at stoppe de negative tanker og bekymringer.

 

Negative tanker og bekymringer påvirker dine følelser

Du har sikkert oplevet, at hvis du er glad, har det godt, griner, føler dig fyldt op af glæde og er engageret, så har du flere glade og positive tanker.

Omvendt har du sikkert også oplevet, at hvis du er bange, mærker en frygt, er trist eller måske angst, så fylder de negative tanker. Det gør de fordi;

 

 

 Vores tanker, følelser, adfærd/handlinger og kroppens signaler

påvirker hinanden

og er med til at holde os fast i negative tanker

 

 

Negative tanker påvirker din måde at se verden på

Hvis du har tanker som:

  • Jeg er ikke god nok
  • Jeg er ikke særlig spændende at være sammen med
  • Hvis ikke jeg klarer det hele, så er jeg en fiasko
  • Jeg gør aldrig noget rigtigt
  • Jeg kan ikke bede andre om hjælp
  • Jeg er nødt til at være perfekt for at opnå kontrol
  • Hvis jeg lader andre komme for nær, så mister jeg kontrollen i forholdet

 

så vil det ofte være automatiske tanker, som du på et tidspunkt udviklede og har levet efter. Men måske er tiden til at gøre op med disse tanker?

Det kan også være, at du oplever, at disse tanker gør, at du trækker dig væk fra andre. Du sætter måske et skjold op foran dig selv, for at andre ikke skal komme for tæt på dig. Du skærmer dig selv, fordi du føler dig usikker og sårbar. Andre skulle nødig se, at du ikke er perfekt og ikke har 100% kontrol over alt i livet.

Måske tror du, at det er dig, der er helt forkert-  men det handler meget mere om, at det er dine automatiske tanker og bekymringer, der styrer og gør det svært at finde en god balance. Det er imidlertid muligt at arbejde på at få færre stressende og negative tanker og bekymringer.

 

Stop de negative tanker

– 3 enkle øvelser 

Forskere fra University of California har fundet frem til, at mennesker der viser taknemmelighed også opnår en større livsglæde.

 

  • Taknemmelighedsøvelse

Skriv ned hver dag, hvad du er taknemmelig for i dit liv. Du arbejder her med at flytte fokus væk fra negative tanker og bekymringer hen til positive tanker. Du træner din hjerne til et skift i fokus. Du vil undervejs opleve, at dine bekymringer måske slet ikke blev til noget eller blev så store, som du frygtede. Du vil langsomt finde ud af, hvordan du kan stoppe dit negative tankemønster ved f.eks. at sige “hov…nu er jeg vist i gang med de store bekymringer, måske behøver de ikke dominere mine tanker om situationen”. “Det kan jo være, det går bedre, end jeg frygter”.

Det tager tid, og der skal gøres en indsats men på den lange bane betyder det, at du bliver bedre til at tænke positive tanker og skabe gode mentale billeder og forestillinger om en konkret begivenhed eller situation – i stedet for negative.

 

  • Fjern dig fra negative mennesker og tanker

Prøv at overveje hvilke mennesker, grupper og sociale medier, der giver dig glæde og energi og hvilke der dræner dig og gør dig i dårligt humør. Hvis du vil bryde en vane med negative tanker og bekymringer, så er det et rigtig godt sted at starte.

 

  • Træk vejret

Når vi er stressede eller opkørte, så trækker vi oftest vejret hurtigt og vores åndedræt bliver hektisk. Prøv denne øvelser som handler om at holde fokus på dit åndedræt. Sæt dig behageligt til rette i en stol, luk øjnene og hold fokus på dit åndedræt i 10 minutter (sæt mobilen, så du ikke skal holde øje med tiden). Du vil efterhånden opleve, at tankerne falder til ro og at du får flere gode tanker og følelser i kroppen. Det kan være en rigtig god øvelse at gøre hver dag i en periode for at mærke en forandring og forbedring.

En helt enkel åndedrætsøvelse, hvor du fokuserer på dit åndedræt, dæmper tankemylder og stopper de negative tanker.

 

Hvis du gerne vil have hjælp til at stoppe de negative tanker og bekymringer, så hjælper jeg dig gerne i gang. Kontakt mig og vi finder en tid. Klik på linket : Individuel terapi

 

Pas på dig.

Pas på jer.

Kh Dorte