Tegn på at kærligheden er væk. Parterapi v/parterapeut Dorte Leth Petersen

Tegn på at kærligheden er væk

Tegn på at kærligheden er væk

I dette indlæg dykker jeg ned i nogle af de væsentligste tegn på, at kærligheden er væk og kommunikationen sat på en prøve. Hvornår intimitet og nærvær ikke længere er en del af parforholdet og måske er helt forsvundet.

 

Måske genkender du et eller flere af disse mønstre fra dit parforhold:

  • Manglende åbenhed: Når du eller din partner holder jeres følelser tilbage over for hinanden
  • Antagelser/gætterier: Når du eller din partner antager og gætter på, hvad den anden føler og tænker og undlader at spørge direkte og nysgerrigt
  • Undgåelse: Når du eller din partner undgår eller undviger at tale om essentielle og vigtige emner for jer og jeres parforhold
  • Destruktiv kritik: Når du eller din partner konstant kritiserer hinanden og glemmer at at lytte og spørge ind til hinanden

 

Hvis du eller I oplever et eller flere af disse tegn på at kærligheden er fraværende, betyder det så at parforholdet er slut?

Det er der selvfølgeligt ikke noget enkelt svar på, for det kommer an på den konkrete situation. Men når du eller I genkender et eller flere af disse tegn, så er det en alarmklokke til jer om, at jeres parforhold er ramt af et ikke hensigtsmæssigt mønster. Det er både utrygt og uholdbart at være i.

Et brud i kontakten eller et kontaktbrud i en relation og i et parforhold kan have mange former. Det kan fx være I undlader at fortælle hinanden, hvordan I egentlig går og har det, hvad der fylder hos jer. Det kan også være et misbrug, der gør relationen rigtig svær. Måske undgår I begge to eller den ene af jer helst al fysisk kontakt.

Det kan også være, at den ene af jer har en passiv aggressiv adfærd, hvor den ene part frygter konflikter og diskussioner og derfor undlader at italesætte sine egne ønsker og behov men i højere grad overlader det til sin partner at tage stilling. Det skaber utryghed og usikkerhed i parforholdet, når vi ikke er tydelige om vores egne følelser og behov.

Nogle bruger uforholdsmæssigt meget tid på nettet, på sociale medier eller tv, arbejde og fritidsinteresser. Det kan blive en flugt væk fra at mærke hvordan parforholdet egentlig har det. Hvis I hele tiden sørger for at være omgivet af andre menneske, det kan være venner, børn og familie, kan det være – bevidst/ubevidst – for at undgå at have tid til at tale sammen, tjekke ind hos hinanden, mærke, hvor hinanden er.

 

Hvad fokuserer vi på i parterapien?

I parterapien holder jeg fokus på at styrke jeres følelsesmæssige kontakt og skabe en tryg tilknytning mellem jer, dvs. hvor I er åbne, ærlige, nysgerrige og ikke dømmende i jeres kommunikation. Det gør vi for at arbejde hen mod, at I oplever en større forståelse, nysgerrighed, gensidig anerkendelse og empati i forhold til hinanden.

I parterapien arbejder vi også med de automatiske vane- og forsvarsprægede mønstre, tanker, følelser og handlinger, der fører til konflikter. Vi arbejder med at give slip på eventuel kontrol, frustration og vrede. Vi arbejder hen mod forandring, connection og heling i parforholdet. I parterapien arbejder vi desuden med selvomsorg og fokus på tålmodighed. Det kræver nemlig tid, vilje og engagement at arbejde med sit parforhold. Det tager tid at skabe ny energi og glæde i parforholdet. Energi og glæde, som også vil betyde mere nærvær, intimitet og tilfredshed i parforholdet.

 

Er du interesseret i at læse meget mere, så klik her og læs, hvad parterapi kan gøre for dig og jer.

Du kan også finde mere viden ved at læse indlægget: Ensomhed i parforholdet 

Ønsker du at booke en tid til individuel- eller parterapi hos parterapeut Dorte Leth Petersen, så klik her

 

Pas godt på dig.

Pas godt på jer.

Kh Dorte