Forsoning i parforholdet
Forsoning i parforholdet er ofte en kompleks og dybdegående proces, der kræver både åbenhed, engagement og vilje fra begge parter. Det kræver tid at genopbygge tilliden til hinanden efter et “kontaktbrud” som svigt, utroskab eller heftige skænderier. Når der opstår konflikter og ubalancer i et forhold, kan forsoning være den handling, der er med til at skabe tilgivelse og med til at bevare og styrke båndet mellem jer. For de fleste er det en meget sårbar og svær proces, fordi den som udgangspunkt kræver en åben dialog om alt det, der fylder, gør ondt og måske også kan være svært at forklare. Forsoning kalder også på, at hver part bruger sine empatiske evner til at sætte sig i den andens sted og acceptere partnerens oplevelser og følelser. Det kalder også på selverkendelse at skabe en balanceret og sund forsoningsproces.
De vigtigste steps: Forsoning i parforholdet
- Anerkendelse: Forsoning i parforholdet indebærer først og fremmest anerkendelse og forståelse for de forskellige perspektiver og følelser, der er involveret i konflikten. Det er vigtigt at lytte aktivt til hinanden og være åben overfor partnerens synspunkt.
- Kommunikation: Hvilke ønsker, behov og bekymringer har jeg i forhold til parforholdet? Hvad kunne jeg godt tænke mig mere af, og hvad vil jeg gerne have mindre af ? Dette kræver en ærlig og åben dialog, hvor I begge føler jer trygge ved at udtrykke sårbare følelser uden frygt for anklager og dømmende reaktioner.
- Tilgivelse: De fleste af os tror, at det med at tilgive er ensbetydende med at vi indirekte og direkte siger det er OK, det du gjorde mod mig. Men at tilgive handler meget mere om at i tilgivelsen ligger muligheden for at gøre sig fri af skyld, skam og smerte. Det kræver en bevidst beslutning om at give slip på de negative følelser og åbne op for muligheden for at genopbygge tilliden. Tilgivelse er en gave, som har transformerende effekt på dig og parholdet, for du tilgiver ikke kun din partners handlinger/ord/adfærd men også dig selv for at have haft oplevelsen.
- Forventninger: Når I arbejder på at blive forsonet, så er det vigtigt, at I hver i sær er tydelige om forventninger til parforholdet – og tjekker med hinanden hvordan den anden har det med det. Det kan meget vel betyde, at I skal arbejde på at finde ud af, hvordan kommunikerer I bedre sammen? måske har I fået en bestemt måde og adfærd, som ikke længere er og føles god hverken for dig eller jer? Hvad er vigtigt for dig og din partner i jeres parforhold? Hvilke værdier har du og din partner?
- Læring: Hvad kan jeg og vi lære af konflikten og forsoningsprocessen – måske åbnes der op for personlig udvikling af nye områder? En del af processen består også i at reflektere over, hvad førte til konflikten, og hvad kan vi hver i sær bidrage med for ikke at havne i lignende situationer igen.
- Selvreflektion: Den ærlige og kærlige selvreflektion og et ønske om at se konflikten som en mulighed for at lære mere om sig selv, sin partner og parforholdet.
Forsoning klares ikke (desværre) ved en enkelt indsats en dag. Det er en kontinuerlig proces, som kræver at I begge investerer tid og energi. Det vigtige budskab er her, at ting tager tid, og det vil tage tid at genopbygge en tillidsfuld relation og styrke et parforhold, som har oplevet et “kontaktbrud”. Hvis I begge ønsker det og arbejder på forsoning, så kan det betyde et meget dybere, mere meningsfuldt og givende parforhold.
Ønsker du eller I hjælp til de forskellige steps i forsoning, så kontakt mig her og vi finder en tid.
Du kan også læse mere om svigt og kontaktbrud i Hvad utroskab fortæller om kærlighed og dykke ned i hvad parterapi kan gøre for dig og jer i mit indlæg om parterapi.
Pas på dig.
Pas på jer.
Kh Dorte