Hvad gør lykkelige par. Parterapi v/parterapeut Dorte Leth Petersen

Hvad gør lykkelige par?

Hvad gør lykkelige par?

 

Det vigtigste i et parforhold er den grundlæggende følelse af at føle sig værd at elske. I det trygge parforhold føler vi os forbundne i en treenighed af nærhed, passion og forpligtelse (red.: Sternbergs triangulære kærlighedsteori). Vi oplever, at der er tillid og plads til at vise de inderste, dybeste og mest sårbare tanker og følelser over for hinanden i parforholdet.

Der er en følelse af, at vi er lydhøre over for hinandens synspunkter også selvom vi er uenige, men vi kan overvinde uenigheder, konflikter og udfordringer sammen. Og eventuelle konflikter og uenigheder kan repareres og betyder ikke et brud i relationen.

 

Lykkelige par gør sig umage – er nysgerrige på hinanden, øver sig i at spørge ind til hinanden uden at antage en hel masse forinden. Er nysgerrige og interesserede i –hvad mon min partner tænker og føler? Så styr uden om antagelser og gætterier; spørg hellere ind til hinanden.

 

Læs med her, hvis du er nysgerrig på de forskningsbaserede resultater for et lykkeligt parforhold.

 

 • Lykkelige par gør sig umage ved at spørge ind til hinandens liv, fx “Hvem skal du spise frokost med i dag” eller “hvordan gik dit møde med …”
 • Kysser og krammer i min. seks (6) sekunder, når de mødes igen om aftenen, det skaber en bedre og dybere connection mellem jer.
 • Taler sammen i ca. 20 min. – det skal være en samtale uden stress. Det giver jer begge to tid til at være empatiske og også tid til at høre og forstå, hvad der rører sig hos partneren og hvordan dagen har været.

 

 

Anerkendelse og beundring

En anden vigtig faktor er, at vi husker at anerkende og beundre vores partner for noget partneren har sagt, gjort eller de kvaliteter, din partner har. Det betyder nemlig, at fokus automatisk rettes hen mod de positive træk hos partneren i stedet for på de negative.

 

 

Giver hinanden et kram

Kram hinanden, før I falder i søvn om aftenen og kys hinanden godnat. I krammet kan du også tilgive dig selv og din partner for de mindre uheldige ting, der er blevet sagt og gjort i løbet af dagen.

 

 

Intimitet

Måske tænker du, at der da kun findes en form for intimitet. Men der findes faktisk flere former, og de er med til at nuancere de områder i parforholdet, som I kan arbejde med. Der findes den følelsesmæssige, den fysiske, den intellektuelle, den spirituelle og den eksperimenterende intimitet. Det er vigtigt at vide, at de alle er vigtige og kræver opmærksomhed. Vi indeholder dem alle og jo flere der kommer i spil, jo mere sprudlende er parforholdet.

 

 • den følelsesmæssige intimitet handler om at udvise empati, respekt, tillid og turde vise sin sårbarhed over for hinanden
 • den fysiske intimitet handler bl.a. m at holde i hånd, røre ved hinanden, have sex, dyrke forspillet, have fokus på sensualitet
 • den intellektuelle intimitet handler om at føre de dybe og essentielle samtaler om livet og tilværelsen, at føle sig mentalt stimuleret, at reflektere over holdninger og meninger, at være nysgerrig og kreativ
 • den spirituelle intimitet handler om dine værdier, tro, den indre verden/det indre liv
 • den eksperimenterende intimitet handler om at dele erfaringer, prøve noget nyt, være eventyrlysten og vise spontanitet

 

 

Stil hinanden følgende spørgsmål:

 1. hvilken af disse former for intimitet er mest dig?
 2. er der en eller flere af disse, du savner i vores parforhold?
 3. hvad vil det give dig, hvis vi havde den form for intimitet i vores parforhold?

 

 

I lykkelige parforhold er parret nysgerrige efter at vide mere om hinanden. De stoler på hinanden, respekterer hinanden og er ærlige over for hinanden.  Disse spørgsmål kan være med til at skabe en god og måske også en ret sjov samtale mellem jer. Så prøv det og se, hvad der sker.

 

 

I øvrigt har undersøgelser vist, at blot en times samtale om ugen om et emne, der er vigtigt og relevant for jer begge, kan være med til at ændre den måde, I håndterer eventuelle og fremtidige uenigheder og konflikter på. Det vil føles lettere at skabe en god, nærværende og intim kontakt mellem jer, hvor I vil opleve følelsen af at blive set, elsket og lyttet til, som netop den, du er.

 

 

Hvad gør lykkelige par? De stiller hinanden tre (3) gode spørgsmål hver uge

De tre spørgsmål er gode til at tjekke ind hos hinanden og skabe en bedre fornemmelse og føling med hinanden i en travl hverdag. Afsæt ca. 30 min. en gang om ugen, hvor I har tid og ro omkring jer. Stil de tre spørgsmål til hinanden og lyt uden at afbryde.

 

 1. Hvordan har jeg været som partner i denne uge?
 2. Hvordan har jeg været som erotisk partner i denne uge?
 3. Hvis du kunne ønske noget, hvad ville du så gerne have at jeg har ekstra fokus på i den kommende uge?

 

 

Book en tid til parterapi hos parterapeut Dorte Leth Petersen, hvis I føler at jeres parforhold er udfordret og ikke er landet et godt sted lige nu. Det er også muligt at booke en for samtale, inden I tager en beslutning om at gå i parterapi.

 

Du kan læse meget mere om, hvad parterapi går ud på her: hvorfor gå i parterapi

 

Pas godt på dig.

Pas godt på jer.

Kh Dorte