Parforhold i krise. Parterapi v/parterapeut Dorte Leth Petersen

Parforhold i krise

Parforhold i krise

 

Kvaliteten af et parforhold falder ofte med tiden. Hvis der er børn kan særligt årene med mindre børn være udfordrende. Forskningen peger også på, at hvis parforholdet er præget af gentagne, nedbrydende og uforløste konfliktmønstre, manglende nærvær, jalousi, utroskab eller psykiske og fysiske helbredsproblemer, så er det vanskeligt at bevare den gode, sunde og kærlige kontakt i parforholdet.

I dette indlæg dykker jeg ned i forskellige typer af kontaktbrud. Hvad kontaktbrud er, og hvad du og I aktivt kan gøre for at genfinde glæden og styrken i jeres parforhold.

Der kan være mange forskellige årsager til, at et parforhold er i krise. Nogle kriser kan være kortvarige og forholdsvis enkle at håndtere og italesætte, andre kan være mere alvorlige og svære at håndtere og tale om.

Du kan her læse eksempler på kontaktbrud i parforholdet.

 

Kontaktbrud i parforholdet:

 • utroskab
 • misbrug
 • fortielser og stilhed
 • undgår og undlader at søge kontakt til hinanden
 • passivaggressiv adfærd
 • internet, SoMe, TV
 • lukker sig inde i sin egen verden
 • arbejde, interesser og hobbies
 • undgår alenetid med partneren

 

Fælles for dem alle er, at ved et kontaktbrud i parforholdet, så undgår/undlader/afviser vi at connecte med hinanden. Vi lader andet og andre at fylde. Vi har måske nogle tillads-tanker i forhold til, hvorfor det er okay at spille for meget, lukke sig inde i sin egen verden eller måske være sin partner utro. For andre kan frygten for konflikter og uenigheder gøre at vigtige beslutninger overlades til partneren, den anden part vælger at lægge låg på sig selv, også selvom der er uenighed.

Nogle par oplever, at de til sidst føler sig fremmede i hinandens selskab, når de så endelig er alene. For hvad skal vi egentlig tale om, hvad optager min partner lige nu og hvad mon min partner føler og tænker? Det føles pludseligt svært at forstå sin partner – og måske også sig selv.

Vi søger ikke længere hinanden, vi undgår at være nærværende og intime i hinandens selskab. Vi bliver mindre nysgerrige og mindre optaget af “OS”.

 

Mentaliseringssvigt

For mange par kan et kontaktbrud betyde, at niveauet og antallet af konflikter og uenigheder eskalerer. Vi glemmer at lytte og spørge ind til, hvad vores partner tænker og føler. Vi står hellere hver på sit og er ikke længere åbne og nysgerrige over for hinanden.  Vi kæmper på ord og på at have ret. Vi gør antagelser om, hvad partneren føler og tænker: “Jeg ved, hvad du tænker, du behøver ikke sige det”. “Du kan sige, hvad som helst, jeg tror det først, når jeg ser det”.

Det kan opleves som både meget forvirrende og meningsløst. Nogen oplever det også som en slags tomgangssnak, hvor der ikke rigtig er hverken hoved eller hale i kommunikationen.

Resultatet er meget ofte, at vi kommer til at føle os ekstremt sårbare og at vores stress niveau stiger betragteligt.

 

Værdiøvelse:

Denne øvelse er virkelig god til at sætte fokus på de vigtigste værdier i parforholdet. God, fordi værdierne kan bruges som en rettesnor i parforholdet for, hvad skal vi lægge vægt på og holde fokus på:

 

Sådan gør I:

 • Beskriv de 10 vigtigste værdier i et parforhold
 • Hvilke værdier er de vigtigste og ikke til forhandling (hvis de brydes, så betyder det, at du bryder med din partner)
 • Har du tidligere været i et parforhold, hvor du ikke respekterede en eller flere af disse værdier?
 • Hvordan kan du fremadrettet respektere alle dine værdier?

 

Del med din partner. Start med at du læser dine værdier højt for din partner, og din partner gentager så dine værdier nøjagtigt, som du har sagt dem. Herefter bytter I og din partner læser nu sine værdier højt, og du gentager dem herefter ordret.

 

Find efterfølgende ud af hvilke fælles værdier I har og undersøg hvordan I kan arbejde med dem og holde fast i de fælles værdier, som I har valgt ud. Det er også vigtigt at støtte og anerkende hinanden for de forandringer og refleksioner, der kommer undervejs i processen og samtalen.

 

Oplever du, at dit parforhold er i krise, så book en tid til parterapi hos parterapeut Dorte Leth Petersen

Du kan læse meget mere om, hvad parterapi går ud på her: hvorfor gå i parterapi

 

Pas godt på dig.

Pas godt på jer.

Kh Dorte